Comunicat de presă – Organizațiile promotoare ale inițiativei Tinerii Votează solicită Guvernului României să reducă la 45 de zile înainte de data alegerilor termenul până la care cetățenii își pot face viză de flotant pentru a vota în localitatea de reședință
Având în vedere decizia coaliției de guvernare de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale în data de 9 iunie, corelată cu legislația în vigoare, care obligă ca viza de flotant pentru mutarea reședinței să fie obținută cu 6 luni înainte de data alegerilor (art. 18 din Legea nr. 115/2015), multor tineri din România le este îngrădit în fapt dreptul de a vota la adresa de reședință pentru alegerile locale, dacă nu și-au obținut deja viza de flotant, dat fiind că însăși comasarea alegerilor a fost anunțată cu mai puțin de 6 luni de momentul scrutinului. Situația de fapt creată este în dezacord cu dispozițiile consacrate de art. 16 din Constituție privind egalitatea în drepturi.
Printre cei mai afectați de această măsură sunt votanții tineri, care nu și-au mutat în mod formal reședința în localitatea în care trăiesc, studiază sau muncesc: studenți înscriși la universitate în altă localitate decât cea de domiciliu, precum și tineri profesioniști care s-au mutat din localitatea de domiciliu în orașele mari. De asemenea, data aleasă pentru comasarea alegerilor, 9 iunie, coincide cu finalizarea procesului de învățământ și sesiunea de examene la majoritatea universităților din România. Astfel, pentru mulți tineri votanți nu va fi posibil să se întoarcă în localitatea de domiciliu pentru a putea vota.
Conform Autorității Electorale Permanente, pe listele electorale din România se află 4.594.321 de votanți cu vârste curprinse între 18 și 35 de ani (tineri). La ultimele alegeri parlamentare, organizate în decembrie 2020, doar 25,46% dintre tineri s-au prezentat la urne.
Prezența scăzută la vot a tinerilor este deosebit de îngrijorătoare, având în vedere că în 2024 vor avea loc în țara noastră toate tipurile de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Alegerile din 2024 vor afecta generații întregi, iar tinerii de astăzi sunt cei care vor resimți efectele deciziilor luate în acest an. În lipsa unor măsuri legislative care să le permită tinerilor să voteze la toate categoriile de alegeri, prezența la urne a acestora va fi descurajată, acest fapt dăunând legitimiății procesului electoral și încrederii tinerilor în stat și partidele politice.
Având în vedere aceste motive, organizațiile promotoare ale inițiativei Tinerii Votează au trimis astăzi o scrisoare deschisă prim-ministrului Marcel Ciolacu și ministrului de interne Cătălin Predoiu, prin care le-au solicitat să ia măsurile necesare pentru ca toți tinerii alegători să poată contribui la luarea deciziilor privind viitorul României, fără restricții și bariere.
În concret, pentru a asigura respectarea dreptului de vot al tinerilor din România la toate categoriile de alegeri din acest an, organizațiile semnatare au solicitat modificarea art. 18 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, în sensul dispozițiilor în vigoare anterior modificărilor realizate prin Legea nr. 256/2023, astfel încât stabilirea reședinței în circumscripția electorală prin obținerea vizei de flotant să poată fi posibilă până cel târziu cu 45 de zile înainte de data alegerilor.
Prin inițiativa Tinerii Votează, organizațiile promotoare ne dorim să încurajăm prezența la vot a tinerilor și să promovăm o agendă de priorități a tinerilor din România. Pe parcursul anului 2024 vom organiza evenimente și dezbateri, vom lansa studii și vom încuraja prezența la vot a tinerilor, într-o manieră nepartizană.
Organizațiile semnatare:
Centrul Agora pentru Democrație Centrul pentru Democrație și Bună Guvernare
Uniunea Studenților din România Liga Studenților Români din Străinătate
Asociația GEYC Asociația Tineretul ONU România
Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România
Asociațiile de elevi din România: Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Elevilor din Timiș și Asociația Vâlceană a Elevilor.